TEMEL ANA ARAYIŞ
Her şeyi tam bilmek/anlamak ve bağımsız bir yetkinlik sahibi olma arayışındadırlar. Beşlerin en temel arayışı; her şeyin mahiyetini bilmek, her şeyin ne olduğunu ve nasıl bir değişim imkanı taşıdığını anlamaktır. Bunu bilebildiklerinde zihinsel olarak her şey tanımlamış olmanın getirdiği bir özgüven olur. Aynı zamanda hayatın değişim süreçleri içinde ne yapacaklarını da belirleme imkanı bulmuş olurlar. Bu süreçte sakin, mesafeli, renk vermeyen, olabildiğince objektif ve nesnel olmaya çalışan bir tutum içinde olmaya çalışırlar.
Eğer her şeyi ve değişimin ilkelerini bilebilirlerse; hayatın kodlarını çözmüş gibi bütün süreçleri kestirebilmenin gücünü elde edeceklerdir.
Beşler; her şeyi bilmek ve anlamak istemenin yanı sıra kimseye ihtiyaç duymayacak nitelikte hayata karşı bir yetkinlik ve yeterlilik sahibi olmak isterler. Bu sayede hiç kimsenin destek ve yardımına ihtiyaç duymaksızın hayattaki her türlü olgu ve değişime en uygun karşılığı verebileceklerdir.
İKİNCİL ARAYIŞLAR
Dâhil olmadan gözlemleyip analiz etmeye çalışan: Beşler kişi ve olguları öncelikle içlerine girmeden ayrıntılı bir biçimde gözlemleyip tanımlama, çözümleme ihtiyacı hissederler. Bunu yaparken olguyu tüm bileşenlerine ayırarak analiz etmeye, duygularını ve kişisel özelliklerini katmadan tamamen akıl/rasyonalite temelinde tanımlayıp çözümlemeye çalışırlar.
Araştırıp düşünme ihtiyacı duyan: Beşler; hem kendileri hem çevrelerindeki kişiler hem de hayat ve varoluş üzerinde araştırma yapmak ve düşünmek yoluyla her şeyi tam olarak kavramak arzusundadırlar. Bunun için bilgi kaynaklarına ulaşmaya çalışır, rahatsız edilmeden düşünebilecekleri zaman ve mekana ihtiyaç duyar, sonuna kadar neden-sonuç ilişkilerini bilmeye çalışır, tüm ilişki ve bağlantıları keşfetmeye çalışır, her ihtimali dikkate alır ve değerlendirir, kavramsallaştırır, genel geçer ilke ve yasalara ulaşmaya çalışırlar.
Kendine güven ve kendi kendine yeterliliğe sahip olmaya çalışan: Beşler hayatta var olma ve hayatın değişim süreçlerine karşılık verme konusunda kendilerine güvenmek isterler. Kimsenin destek ve yardımına ihtiyaç duymamak istediklerinden kendi kendilerine yeterli ve tam donanımlı olma ihtiyacı duyarlar. Hem bilgi hem de maddi imkan ve beceriler konusunda yeterli olmak isterler. Bu nedenle az ile yetinmeye, kimseden bir şey beklememeye, kendi imkanlarına dayanmaya eğilimlidirler. İlişkilerinde bağımlı olmamaya gayret ederler. Bağımsız ve bağlantısız olup arzu etmedikleri etkilerden kendilerini korumaya çalışırlar.